onsdag 24 mars 2010

Miljöaktivister












Hej alla!
För de som inte har fått den sista informationen, så är jag i Japan med tre av mina naturskolekolleger.
Idag har vi varit miljöaktivisster.
På morgonen blev vi hämtade med bil och åkte genom Nagoya stad (2 miljoner invånare) till en stadsdel med ett naturområde som människor vill rädda från att bebyggas. De hade bjudit in tv och tidningsjornalister. Det stod folk utmed gatan och vinkade till oss i bilen när vi kom. Vi kände oss som Robert uttryckte det, "min tonårsdröm gick i uppfyllelse "rockartister för en dag"!"
Det regnade och vi hade med oss två män i vår bil som åkte ut med lågskor, kostym och slips. Den ena mannen som säkert var i 60 års åldern hade aldrig varit i riktig natur! Han hade varit i en skog som var nyplanterad en gång med jobbet!!!
Hur som, vi knallade runt i området med en massa japaner med paraply. Bambuskog, dammar, gamla risfält och ormbunks skog. Ett fint natur och kulturområde som låg inringat av höghus. Det var inte svårt att hitta anledningar till att uttala sig för att det skulle bevaras.
Lunchen blev vi bjudna på i gruppledarens hem tillsammans med några speciellt inbjudna. vi fick en suchi-låda med helt ekologisk mat odlad och tillagad av ett par som levde mycket enkelt och som presenterade sin mat med stolthet. En kvinna ställde sig plötsligt upp och sa att nu skulle vi sjunga en sång som hon precis hade skrivit...och hela tiden var kameramannen med och filmade.
Så blev klockan mycket och det gick i rasande fart in till Nagoya och ett universitet där vi skulle hålla föreläsningar om Hållbar utveckling, Grön Flagg och varför naturområdet skulle bevaras.

V hade fått en uppmaning om att det var lämpligt att svida om så det gjorde vi kvickt och lätt på toan. Finjumpern, lågskorna och kavaj! Koll på datorn och fit for fight på 15 minuter.
Det kom ca 70 personer..studenter, aktivister, professorer, advokater och annat löst folk.
Så plötsligt var tiden slut och vi fick bråttom till komunfullmäktige där vi skulle träffa politiker och vice borgmästaren allt för att visa att naturområdet bör bevaras. 3 minuter med borgmästaren....genomgång i salen om hur politiken är organiserad i 10 minuter,,så ut igen och kördes i ilfart till en restaurang där vi blev bjudna på middag....ups, tidsnöd igen...småspringa med packning till snabbtåget och iväg....jösses vilken dag...men så intressant!!! Nu välbehövlig sömn och ladda batterierna inför morgondagens upplevelser.










1 kommentar: