söndag 28 mars 2010

Earth Hour

Grö Flagg och Earth Hour
Barnen letar upp Sverige på jordgloben!

Hur arbetar Håll Sverige Rent i Sverige?
De största barnen återupplevde förskolans skolgård! Alla gör v-tecken när de fotograferas!


Maskinerna och dess förare jobbar för fullt trots det är lördag!

Mannen som är motståndsgruppens ledare!


Ett mycket vackert träd som står i full blom1

Middag i japansk stil!

Återigen en fantastisk dag!!
Vi började med att åka till en privat skola som är förskola, grundskola och gymnasium.
Skolan ligger en och en halv timma från vårt hotell i Tokyo. Det betyder att vi åker både tunnelbana med byte, vanligt tåg och till sist taxi.
Skolan ligger i en liten stadsdel ute på halvön söder om Tokyo, alldeles nära havet. Vi tyckte att vi såg likheten med Vaxholm utanför Stockholm. Vi tror också att befolkningen kan likna Vaxholmsborna ekonomiskt och standarden på husen.

Skolan arbetar för Grön Flagg och vi började inomhus med att jag presenterade hur vi arbetar med GF och visade exempal från Östergårdsskolan som fick sin rapport godkänd för någon vecka sen. Det var både elever, lärare, föräldrar, rektor och chefen för företaget som äger skolan. Dessutom hade det kommit intresserade människor från samhället.
Därefter gick vi ut på skolgården och Mia och Robert höll en work-shop med övningar i matte och språk.
Det är intressant att studera barnen....de var oerhört blyga och osäkra när jag hälsade på dem och jag förstod att de hade övat på att säga sitt namn på engelska och att hälsa oss välkomna.

Dessa barnen var 11-12 år och varken de eller lärarna kan engelska, därför är det jättesvårt att kommunicera utan tolk. Som tur va så hade vi tre som kunde tolka idag. Det är väldigt tydligt att barn inte tar några egna intiativ i det här landet....knappt ens vid uppmaning. Mia sa att eleverna skulle ta tag i någon vuxen för att bilda mindre grupper. Barnen förstod först inte vad hon menade...sedan visste de inte hur de skulle bete sig....till slut blev det en cermoni med bugande och bockande i det oändliga så det som vanligtvis i Sverige tar 1 minut tog minst 5 minuter här.
Bugande och bockande.....konduktörerna på tågen vänder sig om så att de har ansiktet mot vagnens resenärer, buggar djup mot golvet två gånger innan de baklänges backar ut ur tågkupén...även om alla resenärerna sitter med ryggen mot dem!!!!

Efter skolan åkte vi vidare med tåg och kom till en annan ort som har en våtmark som är hotad av ett tågbolag.
Bakgrunden är att det "gröna" tågbolaget köpt upp mark med en 35 m djup dalgång med ett vattendrag och våtmark. Här finns det ett stort antal arter av trollsländor, grodor som behöver skyddas och andra hotade växter. Markägarna har anmält till kommunen att de behöver ha dalgången till att dumpa jord- och stenmassor från ett annat projekt men till grannarna runt omkring säger de att de ska bygga bostäder där. Det kommer att bli bostäder som får en vacker utsikt ut mot havet och vid fint väder kan man se Fuji över havsviken. Det blir inte några fattiglappar som kommer att kunna bo där!

Här i Japan finns inga miljögrupper eller aktivister...tror jag det, när jag ser hur handlingsförlamade tonåringarna i skolan är!!! Människorna verkar väldig kuvade.

De som driver miljöaktiviteter i Japan är advokaterna! Nu är det en grupp advokater som har stämt tågbolaget. Detta kan de bara arbeta med på sin fritid annars skulle de bli uteslutna ur advokatsamfundet...de blir både hotade och stämda ändå.

Det varr spännande att gå ner i dalen för det hade vi inte lov till....vi fick balansera på en smal remsa mark mellan två privata ägares mark, en stig som är kommunens för att landutmärkningen har gjorts lite slarvigt. Den sista biten ner gick vi i en trappa som vi inte hade lov att gå i och vi blev tillsagda att inte fotografera varken trappan eller när vi var ner i dalen för att det inte skall finnas några bevis på att vi varit där.

Det var som att komma till paradiset...Körsbärsträden blommade, jag tror det var en sorts magnolia som precis slagit ut och vi hörde näktergalen!

Vi hade träff med en jornalist och vi gjorde vårt bästa för att få honom att förstå vikten av att bevara dalgången. Efter att varit på flera av dessa hotade platser i Japan( och vi inser att det foinns många fler som är aktuella) så tycker vi det är skamligt att COOP10 konferensen skall hållas i Nagoya och det har vi också talat om vid alla tillfällen vi mött pressen.

Hela denna innehållsrika dag slutade med att vi efter en middag med ett 30-tal personer tände japanska lyktor och tillsammans gick hela den långa vägen förbi våtmarken i mörkret till stationen. det tog precis en timma, mellan 20.30 till 21.30! Det var svårt att säga farväl vid tåget till alla dessa fina männsikor som sätter mycket på spel i deras liv för denna vackra våtmarks skull! Jag kommer att påminnas om denna kväll varje år när jag släcker ner för Earth Hour!!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar